PROXIMUS MYANALYTICS Nieuws
20.05.2016

Z-Smart Cities: slimme steden van België in beeld

door Proximus Analytics
Categoriën:
tags:

Z-Smart Cities, een 10-delige tv-reeks, liep tot 2 april op Kanaal Z en is nog steeds online te bekijken. De reportages tonen nieuwe technologieën en slimme toepassingen die de mobiliteit, veiligheid, levenskwaliteit en dienstverlening voor burgers helpen

Slimme toepassingen, slimme technologie

Een betrouwbaar netwerk en nieuwe technologie, zoals het Internet of Things, liggen aan de basis van slimme toepassingen. Z-Smart Cities maakt deze technologieën met concrete voorbeelden aanschouwelijk. De app ‘smart parking’ bijvoorbeeld, leidt de autobestuurders naar een vrije parkeerplaats in Aarschot. De verkeersinfrastructuur is daarvoor geconnecteerd met sensoren en computers. Het LoRaWAN-netwerk van Proximus doet die ‘dingen’ en toestellen met elkaar communiceren. Daarnaast moeten de gebruikers van de app onmiddellijk op de hoogte worden gebracht als een parkeerplaats vrij komt. Een beveiligd netwerk met voldoende capaciteit dat altijd up en running is, is hierbij cruciaal. Glasvezel, LoRaWAN, 4G, wifi en in de toekomst 5G verzekeren die connectiviteit.

Verschillende doelgroepen, verschillende noden

Steden en gemeenten moeten rekening houden met verschillende doelgroepen. Elk van deze doelgroepen heeft andere noden en behoeftes. Denk maar aan veiligheid en schone lucht voor bewoners en mobiliteit en een vlotte bereikbaarheid voor toeristen en pendelaars. Het project in Elsene bijvoorbeeld brengt de luchtkwaliteit in kaart via sensoren op de voertuigen van de gemeente. Dat resulteert in ‘heatmaps’ die het beleid gebruikt om de vervuiling kordaat aan te pakken met de creatie van voetgangerszones en zero emissiezones. In het project zit ook een mobiele navigatie-app die voetgangers en fietsers de gezondste route naar hun bestemming toont.

Grote steden, kleine entiteiten

Z-Smart Cities laat een grote verscheidenheid aan projecten zien. Vanuit de verhalen van de grote steden zijn er ideeën waar ook kleinere entiteiten en projecten iets mee kunnen doen. Steden en gemeenten zijn daarom vragende partij om samen te werken. Met de samenwerking kunnen beleidsmakers van elkaar leren, en door samen te investeren komen ze sneller tot een goed resultaat. Zo onderzoekt de provincie Waals Brabant de mobiliteit op haar grondgebied. Proximus registreert via het netwerk een enorme hoeveelheid nauwkeurige informatie over de verplaatsingen van burgers tussen de gemeenten. Met de analyse van deze big data kunnen zowel de provincie als de Waals Brabantse gemeenten werken aan een beter mobiliteitsplan.

Steun van academische en bedrijfswereld

Steden en gemeenten moeten kunnen terugvallen op het onderzoek van academische instellingen. Vanuit dat standpunt werd met de steun van Proximus het Smart City Institute opgericht: een samenwerking tussen professoren en onderzoekers, privé- en publieke partners en experts. Ook Proximus zelf heeft de kennis, de infrastructuur en de technologie om steden en gemeenten een nieuw perspectief te bieden en met de beleidsmakers samen te werken om hun meest innovatieve ideeën waar te maken.

Een nieuw perspectief! 

Bekijk Z-Smart Cities op de website van Kanaal Z of het Youtube-kanaal van Proximus

Binnen Proximus zijn wij gespecialiseerd in big data en location insights. Wij streven er na om voor verschillende organisaties waarde te creëren met het leveren van location insights producten, near real-time location based services en services volledig op maat van de klant. 

Proximus Analytics, Big Data & Location Insights Team