PROXIMUS MYANALYTICS Nieuws
17.03.2015

“Op weg naar zelfrijdende bulldozers”

door One magazine
Categoriën:
tags:

Komatsu Europe gebruikt ICT om off-road machines te ontwikkelen en om processen te verbeteren en te versnellen. CIO Chris Borremans surft daarbij op het evenwicht tussen de vraag naar innovatie en het eerder traditionele karakter van de markt.

Bij Komatsu bevindt ICT zich op twee strategische plaatsen. “Doorheen de jaren is ICT sterk gegroeid als onderdeel van de machines die we bouwen”, zegt Chris Borremans. “Graafmachines en bulldozers zitten meer dan ooit vol met ICT-componenten om prestaties te meten en data te verzamelen over gebruik en slijtage.” Tegelijk is ICT uitgegroeid tot een onmisbaar element bij de ontwikkeling van de machines. Borremans geeft het voorbeeld van een holografische voorstelling van een nieuwe stuurcabine, bedoeld om de ergonomie van het ontwerp op punt te stellen. “Dat was heel overtuigend”, zegt hij. “Zo zorgt ICT voor een grote impact op de doorlooptijd van de ontwerpcyclus, waardoor we sneller in productie kunnen gaan en de machine sneller op de markt verschijnt.”

Traditionele werkhandschoenen
Als CIO buigt Borremans zich echter vooral over de ‘klassieke’ toepassing van ICT. “Ons doel is processen te perfectioneren en onnodige kosten weg te snijden.” Het internet maakt in dat verband heel wat nieuwe dingen mogelijk. Zo bestaat er een online systeem dat de bestelling van eindklanten – bijvoorbeeld van wisselstukken – via de webshop van de dealer koppelt aan het voorraadsysteem van Komatsu. Dat zorgt voor een vlottere verwerking van de orders, kortere leveringstermijnen en bijgevolg de differentiatie ten opzichte van de concurrentie. “Tegelijk moeten we ook realistisch zijn over het eerder traditionele profiel van de eindgebruikers van onze machines”, zegt Chris Borremans. “Dat zijn doorgaans mensen die op een werf of in een mijn aan de slag zijn, met grote werkhandschoenen aan. Het gebruik van tablets en smartphones is in die wereld niet altijd makkelijk in te passen.”

Nieuw tijdperk
Voor de eindklant vormt de ICT die zich in de machine bevindt voorlopig nog niet meteen een differentiator. “De Total Cost of Ownership blijft het belangrijkste argument bij de aankoop.” Toch komen er vanuit R&D steeds vaker vragen bij de CIO terecht. Chris Borremans: “Het gaat daarbij over de manier waarop we de feedback loop kunnen sluiten.” Zo krijgt ICT er een belangrijke rol bij. Enerzijds staat het in voor het verzamelen van data over het gebruik van de machines, zoals olietemperatuur, toerentallen, aantal bewegingen, enzovoort. Die data zijn afkomstig van honderden ingebouwde sensoren. Anderzijds zorgt ICT voor de analyse van de data en de omzetting ervan in bruikbare informatie voor de business. “Het is informatie waarmee R&D bijvoorbeeld terugkerende defecten kan oplossen, of waarmee de inkoopafdeling de vraag naar specifieke onderdelen kan voorspellen.”

De smart machine
Via zijn geconnecteerde machines komt Komatsu terecht in de wereld van het Internet of Things en big data. Chris Borremans: “Daar moet je als CIO de nodige voorbereidingen voor treffen. Zo zien we momenteel een explosie in de vraag naar dataopslag.” Komatsu gebruikt de data van machines en de bijbehorende analyse vandaag al om de klant extra service te verlenen. Merkt het systeem een probleem met de olietemperatuur, dan krijgt de klant het advies om een onderhoudsbeurt te voorzien. “In een volgende stap zullen we van een echte smart machine kunnen spreken, waarbij we op basis van de verzamelde data de machine vanop afstand kunnen controleren en bijsturen.” Naar analogie met de zelfrijdende auto komen er op termijn wellicht ook zelfrijdende dumptrucks en bulldozers. “We bevinden ons nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk. Over pakweg twintig jaar zullen we versteld staan van wat er allemaal mogelijk zal zijn.”

3 tips voor de CIO

1 Denk aan de waarde voor het bedrijf …
“Technologie om de technologie brengt niets bij”, vindt Chris Borremans. Daarom adviseert hij om ieder voorstel voor een ICT-project heel kritisch te bekijken. “Zorgt het idee voor toegevoegde waarde, dan kun je toch nog veel leren door net iets dieper te graven. Is de waarde eerder twijfelachtig, dan brengt de verdere analyse van het voorstel wellicht nieuw inzicht in bepaalde risico’s.” De oefening is op dat moment geen verloren moeite, ook al krijgt het project uiteindelijk geen groen licht.

2 …maar overdrijf er ook niet mee
“Sommige projecten zijn vanuit ICT-standpunt heel interessant maar brengen de business onvoldoende bij. We laten ze dan ook links liggen.” Toch moet je als CIO vermijden dat je zo in een omgeving terechtkomt waar ICT’ers nauwelijks nog enthousiasme voor kunnen opbrengen. “Dus moet je je medewerkers een iPhone gunnen, ook al was BlackBerry wellicht beter voor essentiële businessfuncties, zoals e-mail en agenda. Dat soort zaken kan soms een breekpunt zijn voor sommige medewerkers. Als CIO mag je je daar niet te rigide in opstellen.”

3 Hou het hoofd koel
“We laten ons bij Komatsu niet gauw op sleeptouw nemen door trends en hypes. Ons interesseert in de eerste plaats wat de technologie het bedrijf kan bijbrengen. Zo stellen we ons voor videoconferenties tevreden met een oud systeem, maar gaan we bij het systeem voor de monitoring van de voorraadhoogtes van wisselstukken wel voor het neusje van de zalm”, zegt Chris Borremans.

Chris Borremans werkt sinds 1991 voor Komatsu. Hij begon er zijn carrière als ICTinfrastructuurmanager. Later groeide hij door tot Europees ICT-manager. Sinds 2003 is hij CIO voor Europa. Komatsu is een Japanse producent van off-road machines en voertuigen. Het bedrijf fabriceert onder meer graafmachines, bulldozers en dumptrucks voor de bouwsector, de wegen- en mijnbouw. Zowat negentig procent van de productie is built-to-order. In Europa beschikt Komatsu daarvoor over assemblagesites in onder meer Italië, Groot-Brittannië en Duitsland. Het Europese hoofdkwartier bevindt zich in Vilvoorde.

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

One magazine, ICT-vakblad van Proximus