PROXIMUS MYANALYTICS Nieuws
10.03.2017

Intelligente transportsystemen voor een duurzame mobiliteit

door One magazine
Categoriën:

Een consortium van Belgische bedrijven en Vlaamse overheidsinstanties werkt de komende 3 jaar aan een project rond big data dat ons transportnetwerk veiliger en duurzamer moet maken. Op termijn moet ‘CITRUS’ de verkeersveiligheid verhogen, de CO2-uitstoot verlagen en de mobiliteit bevorderen.

Files kosten vandaag € 10,58 per voertuig per uur, veroorzaken hoge CO2-emissies, leiden tot stress en zorgen voor onveilige situaties. Eind 2015 maakte de Europese Commissie 70 miljoen euro vrij voor de subsidiëring van projecten die een efficiënter gebruik van het transportnetwerk in de hand werkten via meer intelligente, duurzame transportsystemen. Van dat bedrag ging €1,8 miljoen naar CITRUS (Cooperative Intelligent Transport Systems for Trucks), een consortium van Belgische bedrijven en overheidsinstanties. Hun ambitie: de verkeersveiligheid op de Belgische (autosnel)wegen verhogen, de CO2-uitstoot verlagen en de mobiliteit bevorderen. 

Samenwerking

In het kader van dit project slaan Be-Mobile en de Vlaamse Overheid de handen in elkaar om (verkeers)data te verzamelen en vervolgens efficiënt aan te wenden. Be-Mobile werkt, nauw samen met Proximus als specialist inzake slimme mobiliteit . Het studiebureau Transport & Mobility Leuven (TML) levert ondersteuning bij de monitoring en evaluatie van dit proefproject. Enkele bedrijven die de toepassingen in de praktijk zullen uittesten, vervolledigen het consortium. Het gaat over enerzijds Colruyt Group en anderzijds de Haven van Zeebrugge en Havenbedrijf Antwerpen.

Companion App

CITRUS wil het transportnetwerk veiliger en duurzamer maken door verkeersinformatie snel, efficiënt en effectief te delen. Daarom wordt onder andere gewerkt aan de ontwikkeling van een Companion App. Via deze app kunnen alerts worden verstuurd naar vrachtwagenchauffeurs die een incident (file, wegenwerken, stilstaand voertuig, …) naderen. Zo worden file-staartaanrijdingen en pechstrookaanrijdingen voorkomen en kan er tijdig worden verwittigd in geval van wegenwerken. De bestuurders moeten de Companion App vanzelfsprekend veilig kunnen gebruiken. Daarom wordt volop ingezet op een gebruiksvriendelijke interface en wordt er een opleiding voorzien. 

Real-time verkeersinfo

Een andere mogelijkheid is het intelligent aansturen van verkeerslichten op basis van real-time verkeersinfo, ook wel groene golf-principe genoemd. Naderende chauffeurs worden geïnformeerd over de optimale snelheid die ze moeten aanhouden om steeds groen licht te hebben. Bovendien zouden verkeerslichten dynamisch worden aangestuurd in functie van de real-time verkeersstromen. Er komt een pilootproject aan de verkeerslichten op de N203a in Halle, in de onmiddellijke omgeving van de Colruyt Group. 

Tot slot wordt er ook gekeken naar een congestie-vermijdende aansturing van de leveringen. Ook hier trekt Colruyt de kar: het dispatchen van leveringen door Colruyt-vrachtwagens zal worden geoptimaliseerd op basis van Be-Mobile real-time verkeersinfo. 

Eind van dit jaar vinden de eerste testen plaats voor de drie toepassingen (app, groene golven en real-time dispatching). De eerste resultaten worden verwacht in 2018. 

Meer weten over Citrus?

Neem contact op met uw accountmanager of surf naar: https://www.proximus.com/nl/news/201702-be-mobile 

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

One magazine, ICT-vakblad van Proximus