PROXIMUS MYANALYTICS Nieuws
14.12.2017

ICT Personality of the Year 2017 over big data

door One magazine
Categoriën:

Een explosieve complexiteit en het toenemende besef dat data op zich waardevol zijn. Daar gaat het om volgens big data-expert Felix Van de Maele, CEO Collibra en ICT Personality of the Year 2017.

Voor mij gaat big data in de eerste plaats over een explosie qua complexiteit en over het toenemend besef dat data aan zich waardevol zijn. Vroeger werden data louter als middel gebruikt om analyses te maken. Nu beschikken we ook over de middelen om dat beter te doen dan ooit én kunnen data als een product op zich verhandeld worden. Zo is er een fabrikant van landbouwtractoren in de VS die via sensoren kostbare informatie inwint over het gebruiksgemak en de veiligheid van zijn machines. De verkoop van die data levert hem een extra bron van inkomsten op.

Data governance

Data spelen een hoofdrol in de digitale transformatie die volop aan de gang is. Via data governance kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze over hoogwaardige data beschikken. Die data hebben analisten vandaag nodig om hun adviezen correct te kunnen opstellen. Logisch ook, want op basis van die adviezen worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen om als bedrijf te kunnen groeien.

Hooiberg x10

De data-hooiberg is tien keer groter geworden, maar de naald is nog altijd even klein. Dat probleem kan worden opgevangen door wat we de ‘Amazonification’ van data noemen. Hierbij wordt aan data governance gedaan volgens de principes die Amazon toepast om consumenten snel en eenvoudig producten te laten terugvinden op hun website. Denk aan een soort catalogus voor je data, waarmee je makkelijk de juiste data terugvindt. Anders hou je het equivalent over van een bibliotheek met 100.000 boeken waar geen titel op staat en die op geen enkele manier gerangschikt zijn. Begin er maar eens aan.

“De Hooiberg is tien keer groter geworden, maar de naald is nog steeds even klein. Dat lossen we op door de amazonification van data.”

Felix Van de Maele – CEO Collibra

Big data2

We spreken over big data, maar eigenlijk hebben we nog steeds geen echte big data gezien. Al zit dat er nu wel aan te komen. Als we binnenkort data beginnen te verzamelen uit het Internet of Things, sensoren en wearables, ontstaan er datastromen met een nog veel grotere schaalgrootte dan wat we vandaag big data noemen.

Privacy, het nieuwe groen

Het wordt geen sinecure om de ongebreidelde kracht en mogelijkheden van big data op een elegante manier te koppelen aan een faire – wettelijke en morele – toepassing van de privacyregels. In dat opzicht kun je je afvragen of het niet aan de individuele consument is om een keuze te maken om ofwel maximaal mee te profiteren van de voordelen van big data, of om zijn privacy maximaal te kunnen beschermen. Het privacyverhaal is een hot item, zoals groen zijn dat vandaag is.

Bedrijven zullen zich meer en meer onderscheiden door de zekerheid omtrent privacy die ze hun klanten al dan niet kunnen bieden. In dat verband zijn veel bedrijven vandaag nog niet goed voorbereid op de vereisten uit de nieuwe Europese GDPR.

Double trouble

Er zijn twee tendensen die de waarde van data in gevaar kunnen brengen:

  1. Toxic analytics

    De meeste bedrijven zijn intussen gestart met het capteren van een hele hoop data. Maar door de sterk toegenomen complexiteit van de data hebben ze het moeilijk om de data correct en volledig te analyseren. Zo kunnen twee analyses van dezelfde data tot twee verschillende stellingen leiden, toxic analytics dus.

  2. Datachaos

    Steeds meer afdelingen in het bedrijf willen inspraak krijgen. Er raken dan te veel mensen bij het proces betrokken, er zijn te veel data en er zijn te veel tools. Dit alles leidt tot chaos, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om de echte waarde uit de data te recupereren.

Felix Van de Maele is geboren en getogen in Oostende. Kort nadat hij zijn studies Computerwetenschappen aan de VUB afgerond heeft, richt hij samen met enkele studievrienden Collibra op.

Collibra is een Belgisch data governance bedrijf, dat in 2008 opgericht werd als spin-off van de VUB. Vandaag telt het bedrijf – met kantoren in New York, België, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk – zo’n 250 werknemers. Onlangs wist Collibra nog 50 miljoen dollar aan extra kapitaal op te halen. Collibra gaat datachaos tegen om de waarde ervan te maximaliseren en helpt bedrijven te voldoen aan de regels van de GDPR.

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

One magazine, ICT-vakblad van Proximus